Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Trend eko w branży winiarskiej
Wina organiczne to aktualnie jeden z głównych światowych trendów. Obecnie niemal każdy liczący się dystrybutor posiada w swoim portfolio ofertę produktów "eko". Przedstawiciele branży przyznają, że w związku z rosnącą świadomością konsumentów, wina oraz inne napoje winiarskie, pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych, posiadają duży potencjał rynkowy.
Globalnie, wina organiczne stanowią ok. 3,6 % całego rynku wina (jak podaje BeverageDaily). Z badań IWSR wynika, że w 2017 roku na całym świecie wypito ponad 670 mln butelek wina ekologicznego, dla porównania w 2012 było to ok. 350 mln. Ale jak mówią eksperci, świat wina organicznego jest w trakcie pełnej ekspansji, bo też z coraz większą uwagą i troską podchodzimy do tego, co pijemy, jemy, jak żyjemy. Przewiduje się, że do roku 2022 na całym świecie będzie się piło ponad miliard butelek wina organicznego rocznie.
Około 90 % powierzchni ekologicznych winnic zlokalizowanych jest na terenie krajów Unii Europejskiej. W tej chwili ich obszar przekracza 400 000 hektarów (od 2007 roku wzrósł o 234%).
Główni producenci win organicznych to Hiszpania, Włochy i Francja, konsumenci - przede wszystkim Europejczycy. Jak mówi Magdalena Zielińska, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, prym wiodą tu Niemcy, Francuzi i Brytyjczycy - to oni łącznie konsumują połowę światowej produkcji "bio". "Polski nie ma na liście znaczących konsumentów - pijemy bardzo mało wina w ogóle, a udział żywności ekologicznej w polskim rynku spożywczym jest o rząd wielkości niższy od średniej unijnej. Producenci i importerzy branży winiarskiej widzą jednak bardzo duży potencjał w tym segmencie i w ostatnim czasie odczuwają istotny wzrost zainteresowania produktami "eko" wśród konsumentów" - zauważa Prezes ZP PRW.
Wina organiczne dla producenta to praktycznie nowa linia produkcyjna - zauważa Grzegorz Bartol, Prezes firmy Bartex. " Wszystkie operacje muszą się odbywać w pod nadzorem jednostki certyfikującej, począwszy od przyjęcia surowca bazowego do butelkowania włącznie a każde odstępstwo od wcześniejszego planu wymaga ponownej weryfikacji surowców i produktów finalnych. Dodatkowo partie produkcyjne muszą być przebadane przez laboratoria zewnętrzne". Ponadto każdy producent chcący wytwarzać wino ekologiczne, musi poddać się Certyfikacji Uprawnionej Jednostki Zewnętrznej na zgodność z wymaganiami dla produkcji wyrobów "bio".
"Taki produkt musi kosztować więcej, gdyż nie jest standardowy i jest go stosunkowo mało na rynku" - mówi Grzegorz Bartol. "Brak możliwości wykorzystania pestycydów do ochrony roślin podnosi koszty produkcji, dając przy tym przeważnie mniejsze plony. Konieczność uzyskania odpowiedniej ilości owoców (winogron, jabłek, gruszek, aronii itp.) limituje czasami rozpoczęcie produkcji. Normy w zakresie wykorzystania infrastruktury technicznej (zbiorniki , rozlewaczki , węże , rurociągi) muszą wykluczyć możliwość pomieszania produktów "bio" z innymi. To wszystko powoduje, że zachodzi konieczność planowania produkcji z dużo większym zapasam. Powyższe uwarunkowania wpływają na zwiększone koszty produkcji i cenę finalnego wyrobu na półce"
Kto stanowi target ekologicznych napojów winiarskich? "To przede wszystkim konsumenci świadomi, lepiej zarabiający. Poszukują oni produktów wysokiej jakości, jak najbardziej naturalnych, ale jednocześnie oczekują od wina smaku i inspiracji. Dla nich bowiem produkty "bio", w tym wina, stanowią element stylu życia" - mówi Jakub Nowak, Prezes firmy Jantoń.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Polska wysoko w rankingu kierunków dla przemysłu spotkań
Którzy przewoźnicy najbardziej hałasują na Heathrow?
Lotnisko w Radomiu będzie zbudowane na nowo?
Opóźnienie lotu - przewoźnik kwestionował cesję wierzytelności
Drugie kairskie lotnisko już otwarte
Wizz Air zmienia zasady dotyczące bagażu podręcznego
Grecja zanotowała w czerwcu przychody z turystyki większe niż przed pandemią
Sri Lanka: Rośnie liczba ofiar
ULC: 2,5 mln pasażerów lotów czarterowych
Grupa Accor z wynikami lepszymi niż w 2019 roku