TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Sezon turystyczny coraz dłuższy?

Sezon turystyczny wydłuża się coraz bardziej? W 42 tygodniu roku (16-22 października) sprzedaż ofert na Lato 2017 wzrosła o ponad 90 proc. - wynika z raportu przygotowanego przez Polski Związek Organizatorów Turystyki, sporządzonego na podstawie danych z systemu rezerwacyjnego Merlin X.


Sprzedaż przyszłorocznych ofert także ma się lepiej, wzrosła nieco o ponad 16 proc.

Ponad 95 proc. wyjazdów sprzedawanych jeszcze na sezon Lato 2017 to imprezy lotnicze. Najpopularniejszymi kierunkami są tu Egipt, Hiszpania, Turcja, Portugalia i Grecja. Nieco inaczej sprawa wygląda przy wyjazdach na sezon Lato 2018. Tam imprezy lotnicze to nieco ponad 84 proc. rezerwowanych wyjazdów, a wśród kierunków króluje Grecja przed Turcją, Hiszpanią, Egiptem i Bułgarią.

Poniższy wykres przedstawia zmiany cen, jakie zaszły w ostatnich tygodniach w wyjazdach na Lato 2018, na przykładzie wyjazdów na Teneryfę i do Hurghady, Antalyi, Heraklionu i Burgas. Ceny wszystkich kierunków, póki co utrzymują się na w miarę stabilnych poziomach.

Według PZOT, sprzedaż imprez na Lato 2018 w ostatnich 4 tygodniach wygląda optymistycznie.

Poniżej raport PZOT dotyczący sprzedaży imprez na lato 2017.


Możesz także pobrać plik: turinfo_20171025_booking_report_t17_2017_42.pdf

A tu raport dotyczący sprzedaży imprez na lato 2018

Możesz także pobrać plik: turinfo_20171025_booking_report_42_t18_2017.pdf




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
sezon turystyka polski związek organizatorów turystyki merlin x system rezerwacyjny




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję