TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Festiwale kulinarne przyciągną turystów do Czech?

Wielu turystów oprócz zwiedzania, oglądania, chce także poczuć smak odwiedzanych miejsc. Kulinaria są coraz większym wabikiem na gości. Ten trend chcą także wykorzystać Czechy, gdzie wiosną odbywa się wiele imprez gastronomicznych, które gromadzą miłośników trunków oraz czeskiej i międzynarodowej kuchni. Na smakoszy czekają degustacje przysmaków regionalnych, miejscowe wina, oraz piwa z lokalnych browarów.


Miasto Pardubice we wschodnich Czechach słynie ze znakomitych pierników. 8 maja odbędzie się na dziedzińcu tamtejszego pałacu Święto Piernika. Na dorosłych i dzieci czeka barwny jarmark, wystawa pierników, degustacje, a także przedstawienia teatralne, konkursy i zabawy, na przykład odłupywanie pierników z piernikowej chatki czy kurs siadania na łopacie pod nadzorem Baby Jagi.

W Pradze, w dniach 11-27 maja odbędzie się ósma edycja Czeskiego Festiwalu Piwnego na terenie praskiego centrum wystawienniczego Výstaviště. Na gości czeka oferta czeskich browarów, restauracji i firm cateringowych, a także rzeźników i piekarzy. Do dyspozycji będzie dziesięć tysięcy miejsc siedzących w wielkim namiocie i 200 osób z obsługi, ubranych w czeskie stroje ludowe. Program urozmaicą wystąpienia muzyczne oraz weekendowe imprezy do samego rana.

Przysmaków przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni będzie można spróbować podczas imprezy o nazwie Garden Food Festival w Ołomuńcu w dniach 13-14 maja. Na wielkim pikniku na smakoszy czekają, oprócz potraw regionalnych, takich jak kiełbasy czy kołacze od lokalnych producentów, także egzotyczne specjały, na przykład dania z owadów. Organizatorzy szykują ciekawy program towarzyszący, między innymi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, wystąpienia muzyczne i pokazy kulinarne na scenie.

Litomyśl, miasto rodzinne słynnego kompozytora czeskiego Bedricha Smetany, zaprasza 20-21 maja na Festiwal Gastronomiczny Magdaleny Dobromiły Rettigovej. Nawiązuje on do postaci legendarnej kucharki. Spędziła ona w tym mieście ostatnie lata swego życia, była aktywną działaczką społeczną, prowadziła naukę gotowania i prac domowych dla kobiet i dziewcząt, jak również czytania i literatury czeskiej. Restauracje w mieście i okolicy będą oferować specjalne menu według przepisów M. D. Rettigovej. Na gości czekają także konkursy i imprezy kulturalne.

Jedną z największych imprez gastronomicznych w Czechach jest Bosh Fresh Festival, który zagości tradycyjnie w Czeskich Budějovicach (6-7 maja), w Pilznie (20-21 maja), w Libercu (27-28 maja) i w Pardubicach (17-18 czerwca). Na gości czeka kilka scen, na których będą odbywały się workshopy, pokazy kulinarne z udziałem słynnych kucharzy i mnóstwo innych atrakcji. Tegoroczna edycja ukierunkowana będzie na specjały kuchni międzynarodowej, między innymi indyjskiej, wietnamskiej, amerykańskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Nie zabraknie degustacji piwa i wina czeskiej i zagranicznej produkcji, pochodzących zarówno z dużych, jak i małych, rodzinnych browarów i winnic.

W ostatni majowy weekend (26-28 maja) na smakoszy czeka w Pradze kolejna tradycyjna impreza gastronomiczna - Prague Food Festival. Oprócz degustacji czeskich specjałów oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji czeskich, ciekawostek gastronomicznych, nie zabraknie także barwnego programu towarzyszącego, między innymi przedstawień artystycznych, konkursów i spotkań z dietetykami. Festiwal odbędzie się w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kulinaria turystyka kulinarna Czechy czech tourism promocja atrakcja jedzenie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję