Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Rezydent Turystyczny - praca w Grecji.
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Festiwale kulinarne przyciągną turystów do Czech?
Wielu turystów oprócz zwiedzania, oglądania, chce także poczuć smak odwiedzanych miejsc. Kulinaria są coraz większym wabikiem na gości. Ten trend chcą także wykorzystać Czechy, gdzie wiosną odbywa się wiele imprez gastronomicznych, które gromadzą miłośników trunków oraz czeskiej i międzynarodowej kuchni. Na smakoszy czekają degustacje przysmaków regionalnych, miejscowe wina, oraz piwa z lokalnych browarów.
Miasto Pardubice we wschodnich Czechach słynie ze znakomitych pierników. 8 maja odbędzie się na dziedzińcu tamtejszego pałacu Święto Piernika. Na dorosłych i dzieci czeka barwny jarmark, wystawa pierników, degustacje, a także przedstawienia teatralne, konkursy i zabawy, na przykład odłupywanie pierników z piernikowej chatki czy kurs siadania na łopacie pod nadzorem Baby Jagi.
W Pradze, w dniach 11-27 maja odbędzie się ósma edycja Czeskiego Festiwalu Piwnego na terenie praskiego centrum wystawienniczego Výstaviště. Na gości czeka oferta czeskich browarów, restauracji i firm cateringowych, a także rzeźników i piekarzy. Do dyspozycji będzie dziesięć tysięcy miejsc siedzących w wielkim namiocie i 200 osób z obsługi, ubranych w czeskie stroje ludowe. Program urozmaicą wystąpienia muzyczne oraz weekendowe imprezy do samego rana.
Przysmaków przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni będzie można spróbować podczas imprezy o nazwie Garden Food Festival w Ołomuńcu w dniach 13-14 maja. Na wielkim pikniku na smakoszy czekają, oprócz potraw regionalnych, takich jak kiełbasy czy kołacze od lokalnych producentów, także egzotyczne specjały, na przykład dania z owadów. Organizatorzy szykują ciekawy program towarzyszący, między innymi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, wystąpienia muzyczne i pokazy kulinarne na scenie.
Litomyśl, miasto rodzinne słynnego kompozytora czeskiego Bedricha Smetany, zaprasza 20-21 maja na Festiwal Gastronomiczny Magdaleny Dobromiły Rettigovej. Nawiązuje on do postaci legendarnej kucharki. Spędziła ona w tym mieście ostatnie lata swego życia, była aktywną działaczką społeczną, prowadziła naukę gotowania i prac domowych dla kobiet i dziewcząt, jak również czytania i literatury czeskiej. Restauracje w mieście i okolicy będą oferować specjalne menu według przepisów M. D. Rettigovej. Na gości czekają także konkursy i imprezy kulturalne.
Jedną z największych imprez gastronomicznych w Czechach jest Bosh Fresh Festival, który zagości tradycyjnie w Czeskich Budějovicach (6-7 maja), w Pilznie (20-21 maja), w Libercu (27-28 maja) i w Pardubicach (17-18 czerwca). Na gości czeka kilka scen, na których będą odbywały się workshopy, pokazy kulinarne z udziałem słynnych kucharzy i mnóstwo innych atrakcji. Tegoroczna edycja ukierunkowana będzie na specjały kuchni międzynarodowej, między innymi indyjskiej, wietnamskiej, amerykańskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Nie zabraknie degustacji piwa i wina czeskiej i zagranicznej produkcji, pochodzących zarówno z dużych, jak i małych, rodzinnych browarów i winnic.
W ostatni majowy weekend (26-28 maja) na smakoszy czeka w Pradze kolejna tradycyjna impreza gastronomiczna - Prague Food Festival. Oprócz degustacji czeskich specjałów oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji czeskich, ciekawostek gastronomicznych, nie zabraknie także barwnego programu towarzyszącego, między innymi przedstawień artystycznych, konkursów i spotkań z dietetykami. Festiwal odbędzie się w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział biura turystyczne:
POT promuje Polskę w Europie i
TFG cieszy się z rekordowego 2024
UOKiK nałożył ogromną karę na
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Turystyka kulinarna - szansa i potencjał
NIK skontrolowała lotnisko w Modlinie
ZRPL: drugi kwartał fatalny dla regionalnych portów lotniczych
Macedonia Północna i Albania robią kolejny krok w stronę Unii Europejskiej
Katalonia: hotelarze wyrzucają funkcjonariuszy z obiektów
ONZ: odbudowa turystyki to konieczność
Turcja chwali się wzrostem przyjazdów
Awaria promu na Morzu Bałtyckim
Słowacja otworzy się dla zaszczepionych turystów
Niemcy złagodzą przepisy covidowe
UTK podsumowuje wakacyjne kontrole pociągów
Small Planet Airlines traci certyfikat
Ponad 22 tys. gości na Targach EuroGastro i WorldHotel 2019