Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie

Kto zwyciężył w Wine&Food Noble Night?
Poznaliśmy zwycięzców 12. edycji konkursu Wine&Food Noble Night.
W tym konkursie największy sukces odniosły restauracje Umami oraz White One. Pozostałe wyróżnione restauracje to Destylarnia, Signature oraz Isto.
12 października w Warszawie odbyła się 12. już edycja prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night. Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotowały dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności. Po raz pierwszy w historii konkursu organizatorzy zaplanowali wieczór w taki sposób, aby tłem do kulinarnych zmagań i doświadczeń były ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód i powietrza, wegetarianizm oraz nurt less waste. Hasłem przewodnim wieczoru było Future starts now, a ambicją organizatorów zwrócenie uwagi zgromadzonych gości i mediów na to, że nadszedł już najwyższy czas na dostrzeżenie niebezpieczeństw oraz konieczność wdrożenia zmian, których tak bardzo, dla przetrwania potrzebuje nasza planeta.
Zwycięzcy i nagrody
Największym zwycięzcą tego wieczoru okazała się restauracja Umami z Pyskowic i jej szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz, których dania zostały uznane za najlepsze przez jury profesjonalne. Równocześnie w głosowaniu publiczności ich przystawka oraz danie główne zyskały trzecią lokatę w obydwu kategoriach. Drugim zwycięzcą okazał się Paweł Chomentowski z warszawskiej restauracji White One, który głosami publiczności otrzymał pierwsze miejsce w obu kategoriach: przystawka oraz danie główne.
Nagrody
Nagroda jury profesjonalnego przyznana została restauracji Umami, w której szefami kuchni są Mateusz Bieniek i Robert Biniasz. Otrzymali możliwość odbycia stażu w Restaurante Martin Berasategui (***Michelin) w San Sebastian. Fundatorem nagrody jest Akademia Gastronomiczna w Polsce.
Jury, pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, obradowało w składzie: Dariusz Barański (szef kuchni w restauracji Hotel Warszawa), Maciej Dobrzyniecki (Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce), Radosław Fronc (Prezes Zarządu MSHG), Jakub Kasprzak (laureat wyróżnienia jury profesjonalnego zeszłorocznej edycji Wine&Food Noble Night), Marcin Przybysz (szef kuchni restauracji Epoka) oraz Patrycja Siwiec (autorka książki Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii).
Publiczność, poprzez głosowanie na najlepszą przystawkę i danie główne, wybrała swoich ulubieńców.
Przystawka:
- White One, Paweł Chomentowski - staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w hiszpańskiej Gironie. Fundatorem tej nagrody jest Noble Bank.
- Signature, Wojtek Kilian - staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii, którego fundatorem jest Gościnność).
- Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz - wejście do strefy VIP finału Bocuse d Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d Or Poland 2019 w Krakowie, a także udział w Gala Dinner. Fundatorem tych nagród jest Bocuse d'Or Poland.
Danie główne:
- White One, Paweł Chomentowski - staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w hiszpańskiej Gironie. Fundatorem tej nagrody jest Noble Bank.
- Destylarnia w Pałacu Mierzęcin, Dawid Łagowski - staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii, którego fundatorem jest Gościnność.
- Umami, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz - wejście do strefy VIP finału Bocuse d Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d Or Poland 2019 w Krakowie, a także udział w Gala Dinner. Fundatorem tych nagród jest Bocuse d'Or Poland.
Dodatkowo partnerzy gali przyznali nagrody specjalne. Nagrodę specjalną dla najmłodszego szefa kuchni, biorącego udział w konkursie, otrzymał Patryk Dusza z katowickiej restauracji Isto. Nagroda Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce - staż w restauracji Arzak (*** Michelin) w San Sebastian przyznana została Wojciechowi Kilianowi z Signature.
Nagrodę specjalną od redaktor działu Kuchnia dwutygodnika VIVA! - obszerną publikację w magazynie - otrzymał White One i Paweł Chomentowski.
Partnerzy gali przygotowali także nagrody rzeczowe dla wszystkich zespołów restauracyjnych biorących udział w konkursie: szampana Bollinger Special Cuvée, Jeroboam od Winkolekcji oraz Vodkę Ciroc od sponsora Ciroc.
Krakowska scena live-cooking na gali
Ważnym punktem programu tegorocznej gali była krakowska scena live-cooking, zaaranżowana w ramach obchodów wynikających z uzyskania przez Kraków tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Swoje możliwości zaprezentowali na niej małopolscy szefowie kuchni: Miłosz Grabowski reprezentujący Restaurację Pod Różą, Robert Koczwara z restauracji Fiorentina oraz Michał Stężalski z Szarej Gęsi.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział dla turystów:
Katowice Airport ostrzega przed
IGHP: początek roku tradycyjnie przyniósł hotelom niską
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Festiwale kulinarne przyciągną turystów do Czech?
Hotel ibis budget Szczecin kończy działalność
Pandemia przestawiła rynek hotelowy
46 tras w zimowym rozkładzie lotów z Pyrzowic
Jak odnosić korzyści współpracując z blogerami?
PIT i PPL nawiązują bliższą współpracę
Turystyka kulinarna - szansa i potencjał
NIK skontrolowała lotnisko w Modlinie
ZRPL: drugi kwartał fatalny dla regionalnych portów lotniczych
Macedonia Północna i Albania robią kolejny krok w stronę Unii Europejskiej
Katalonia: hotelarze wyrzucają funkcjonariuszy z obiektów
ONZ: odbudowa turystyki to konieczność