Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
- Przewodnik, pilot po USA
- Opiekun klienta - turystyka kolonijna
- Poprowadź z nami biuro podróży
- Poszukiwany pilot po Dreźnie
- wychowawca na zimowisku
- Specjalista ds. Turystyki
- specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds. turystyki
- KRAKÓW - Specjalista ds. Sprzedaży Podróży
Orbis zaprasza na debatę poruszającą problem marnowania żywności
Będzie jak w amatorskim boksie: 3 rundy po 3 minuty. Zamiast pięści - dobrze przygotowane argumenty - broniące lub mające obalić tezę: Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30% w 3 lata jest możliwe. Niezależnie czy zgadzasz się z tą tezą czy nie - możesz wziąć udział w debacie oksfordzkiej i przekonać innych
Orbis zaprasza na pierwszą w Polsce debatę oksfordzką nt. zero waste: Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30% w 3 lata jest możliwe! Bank Żywności w Trójmieście od lat walczy z marnowaniem żywności. Na szczęście nie jest w tej walce sam. Wokół idei gromadzi się coraz więcej mieszkańców, instytucji oraz firm, m.in. Grupa Hotelowa Orbis z hotelami AccorHotels i klub bokserski Ring3city, którzy są partnerami najbliższej akcji mającej na celu podnieść świadomość na temat problemu marnowania żywności i zaprosić do wspólnej walki.
Uczestnicy debaty podzieleni zostaną na dwie drużyny. Jedna będzie bronić wskazanej tezy, druga - próbować ją obalić. Obie drużyny reprezentować będzie 3 mówców, którzy w ramach 3 minutowych wystąpień przekonywać będą do swoich racji. Nie zabraknie oczywiście czasu na pytania z publiczności. Drużyny nad argumentami i przemówieniami będą pracować z ekspertami podczas warsztatu planowanego na 10 stycznia 2018 roku.
Swoje kandydatury można zgłaszać już teraz do Anny Kobieli-Kanaan: anna.kobiela-kanaan@bztrojmiasto.pl. W mailu należy zaznaczyć czy chce się bronić tezy czy ją obalić, opisać swoją motywację do udziału w debacie oraz doświadczenie w roli mówcy lub eksperta.
Organizatorami wydarzenia jest Bank Żywności w Trójmieście - organizacja pozarządowa, której misją jest ratowanie żywności przez zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym - oraz Grupa Hotelowa Orbis i AccorHotels prowadząca kompleksowy program walki z marnotrawstwem żywności. W Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton żywności, a 2,5 miliona osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.
Marnotrawstwo żywności - problem branży hotelowo-restauracyjnej
Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 16 000 litrów wody; każda bagietka to 100 litrów zużytej wody. Na całym świecie, co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności. Stanowi to odpowiednik ponad 7% rocznej światowej emisji dwutlenku węgla.
W Polsce do kosza wyrzuca się, co roku ponad 9 milionów ton jedzenia.
Szacuje się, że 25% żywności kupowanej przez podmioty z branży hotelarsko-gastronomicznej trafia na śmietnik. Jej wartość stanowi od 2 do 6 % marży na żywności.
Zdecydowane kroki Grupy Orbis
Niezależnie od motywów etycznych, ekologicznych i ekonomicznych Grupa Orbis z ponad 120 hotelami działającymi pod markami AccorHotels w Polsce i Europie Wschodniej pragnie wyjść naprzeciw zmieniającym się potrzebom, zachowaniom i stylom życia dzisiejszych konsumentów.
W związku z powyższym, Grupa Orbis - będąc częścią AccorHotels, przyjęła Kartę Zdrowej i Odpowiedzialnej Żywności (dokument jest promowany wśród kadry zarządzającej, szefów kuchni i personelu działów F&B) i zobowiązuje się, że do 2020 r. ilość odpadów żywnościowych w swoich restauracjach zmniejszy się o 30%. Grupa Orbis opracowała ponadto nowe zasady zarządzania żywnością i napojami, które w większym stopniu uwzględnią kwestię zrównoważonego rozwoju.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział hotele, pensjonaty:
PHH ma nowego dyrektora
Starsze aktualności:
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
Najpopularniejsze kierunki citybreak w 2023
Większość Polaków wyjedzie w
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Nad Bałtykiem gotowi na ferie
Miasta apelują o uregulowanie najmu
Dokąd na ferie z biurem
Sfinks uruchomił portal do zamawiania posiłków
Norwegian aktualizuje wymagania dla załogi
Oddalono skargę do przetargu w Porcie Lotniczym Gdańsk
Problemy pracodawców z branży turystycznej tematem konferencji
Turyści będą mogli zwiedzić dotychczas niedostępne miejsca na Wawelu
Wyjazdy letnie ustępują miejsca zimowym
Włochy: jesteśmy gotowi na przyjęcie turystów
Komisja Europejska przedstawia ścieżkę transformacji dla turystyki
Turcja zapowiada szybkie przywrócenie turystyki
Co Polacy wybrali na Sylwestra?
Ceny wyjazdów nie stoją w miejscu
Terrorysta zaatakował we Francji
Travelist.pl analizuje tegoroczne trendy w turystyce
Pieczywo tematem konferencji gastronomicznej
Jak początek wakacji wpłynął na sprzedaż imprez turystycznych?
W ciągu trzech lat może zabraknąć pilotów
Nowy system usprawni pracę TFG?
Lizbona: Zabezpieczono popularne wśród turystów miejsca
10.05.08 Rotterdam-Gdynia-bus wolne miejsca