Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Orbis zaprasza na debatę poruszającą problem marnowania żywności
Będzie jak w amatorskim boksie: 3 rundy po 3 minuty. Zamiast pięści - dobrze przygotowane argumenty - broniące lub mające obalić tezę: Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30% w 3 lata jest możliwe. Niezależnie czy zgadzasz się z tą tezą czy nie - możesz wziąć udział w debacie oksfordzkiej i przekonać innych
Orbis zaprasza na pierwszą w Polsce debatę oksfordzką nt. zero waste: Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30% w 3 lata jest możliwe! Bank Żywności w Trójmieście od lat walczy z marnowaniem żywności. Na szczęście nie jest w tej walce sam. Wokół idei gromadzi się coraz więcej mieszkańców, instytucji oraz firm, m.in. Grupa Hotelowa Orbis z hotelami AccorHotels i klub bokserski Ring3city, którzy są partnerami najbliższej akcji mającej na celu podnieść świadomość na temat problemu marnowania żywności i zaprosić do wspólnej walki.
Uczestnicy debaty podzieleni zostaną na dwie drużyny. Jedna będzie bronić wskazanej tezy, druga - próbować ją obalić. Obie drużyny reprezentować będzie 3 mówców, którzy w ramach 3 minutowych wystąpień przekonywać będą do swoich racji. Nie zabraknie oczywiście czasu na pytania z publiczności. Drużyny nad argumentami i przemówieniami będą pracować z ekspertami podczas warsztatu planowanego na 10 stycznia 2018 roku.
Swoje kandydatury można zgłaszać już teraz do Anny Kobieli-Kanaan: anna.kobiela-kanaan@bztrojmiasto.pl. W mailu należy zaznaczyć czy chce się bronić tezy czy ją obalić, opisać swoją motywację do udziału w debacie oraz doświadczenie w roli mówcy lub eksperta.
Organizatorami wydarzenia jest Bank Żywności w Trójmieście - organizacja pozarządowa, której misją jest ratowanie żywności przez zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym - oraz Grupa Hotelowa Orbis i AccorHotels prowadząca kompleksowy program walki z marnotrawstwem żywności. W Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton żywności, a 2,5 miliona osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.
Marnotrawstwo żywności - problem branży hotelowo-restauracyjnej
Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 16 000 litrów wody; każda bagietka to 100 litrów zużytej wody. Na całym świecie, co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności. Stanowi to odpowiednik ponad 7% rocznej światowej emisji dwutlenku węgla.
W Polsce do kosza wyrzuca się, co roku ponad 9 milionów ton jedzenia.
Szacuje się, że 25% żywności kupowanej przez podmioty z branży hotelarsko-gastronomicznej trafia na śmietnik. Jej wartość stanowi od 2 do 6 % marży na żywności.
Zdecydowane kroki Grupy Orbis
Niezależnie od motywów etycznych, ekologicznych i ekonomicznych Grupa Orbis z ponad 120 hotelami działającymi pod markami AccorHotels w Polsce i Europie Wschodniej pragnie wyjść naprzeciw zmieniającym się potrzebom, zachowaniom i stylom życia dzisiejszych konsumentów.
W związku z powyższym, Grupa Orbis - będąc częścią AccorHotels, przyjęła Kartę Zdrowej i Odpowiedzialnej Żywności (dokument jest promowany wśród kadry zarządzającej, szefów kuchni i personelu działów F&B) i zobowiązuje się, że do 2020 r. ilość odpadów żywnościowych w swoich restauracjach zmniejszy się o 30%. Grupa Orbis opracowała ponadto nowe zasady zarządzania żywnością i napojami, które w większym stopniu uwzględnią kwestię zrównoważonego rozwoju.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział hotele, pensjonaty:
Listopad trochę rozczarował, a grudzień nie wygląda
Mobilne paczkomaty dla
Starsze aktualności:
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Krok w stronę uruchomienia połączeń z Polski do
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na
Raport Travelplanet pokazuje
Jakie nastroje ma pomorska branża
Sąd UE kwestionuje pomoc dla
Sfinks uruchomił portal do zamawiania posiłków
Norwegian aktualizuje wymagania dla załogi
Oddalono skargę do przetargu w Porcie Lotniczym Gdańsk
Problemy pracodawców z branży turystycznej tematem konferencji
Turyści będą mogli zwiedzić dotychczas niedostępne miejsca na Wawelu
Wyjazdy letnie ustępują miejsca zimowym
Włochy: jesteśmy gotowi na przyjęcie turystów
Komisja Europejska przedstawia ścieżkę transformacji dla turystyki
Turcja zapowiada szybkie przywrócenie turystyki
Co Polacy wybrali na Sylwestra?
Ceny wyjazdów nie stoją w miejscu
Terrorysta zaatakował we Francji
Travelist.pl analizuje tegoroczne trendy w turystyce
Pieczywo tematem konferencji gastronomicznej
Jak początek wakacji wpłynął na sprzedaż imprez turystycznych?
W ciągu trzech lat może zabraknąć pilotów
Nowy system usprawni pracę TFG?
Lizbona: Zabezpieczono popularne wśród turystów miejsca