Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Zobacz także
Lotnisko w Białymstoku utknęło w lesie
Renesans gastronomii na Pomorzu Zachodnim
NIK ujawnia nieprawidłowości w parkach narodowych
NIK wątpi w jakość wsparcia turystyki
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi Helskiemu
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc milczenia
Gastronomowie złożyli pozew przeciw Skarbowi Państwa
8 listopada 2021 roku o godzinie 10:30 w Sądzie Okręgowym w Warszawie, złożony został Pozew zbiorowy Nr 1 dotyczący ustalenia odpowiedzialności Skarbu Państwa za szkody wyrządzone branży gastronomicznej w latach 2020 / 2021, w okresie od dnia 13 marca 2020 r. do dnia 17 maja 2020 r. oraz w okresie od dnia 24 października 2020 r. do dnia 27 maja 2021 r.
Pozew dotyczy niezgodnego z prawem działania i zaniechania przy wykonywaniu władzy publicznej, w związku z wystąpieniem stanu zagrożenia epidemicznego oraz stanu epidemii COVID-19. Oświadczenia do pozwu złożyło 279 podmiotów gospodarczych prowadzących łącznie 385 lokali gastronomicznych. Łączne szkody tych 279 przedsiębiorców szacowane są na ponad 211 milionów złotych. W kolejnych dniach do pozwu dołączy 21 firm, których dokumenty są jeszcze procedowane przez Izbę Gospodarczą Gastronomii Polskiej (IGGP). Do pozwu złożonego w sądzie mogą się w dalszym ciągu dołączać za pośrednictwem IGGP inni poszkodowani przedsiębiorcy gastronomiczni.
Bezpośrednio po złożeniu pozwu zbiorowego o godz. 11:00 w kancelarii Prezesa Najwyższej Izby Kontroli Mariana Banasia przy ulicy Filtrowej 75 w Warszawie zostały złożone dokumenty potwierdzające nieprawidłowości działań PFR-u przy udzielaniu subwencji pomocowych dla branży gastronomicznej w 2021 r. Dokumenty te zostały złożone przez Zarząd IGGP reprezentowany przez Jacka Czaudernę - prezesa zarządu IGGP, Dorotę Rydygier - wiceprezes zarządu IGGP - jednocześnie powoda głównego pozwu zbiorowego oraz Sławomira Grzyba - sekretarza generalnego IGGP w obecności adwokata Jacka Dubois z Kancelarii Dubois i Wspólnicy, która to kancelaria reprezentuje przedsiębiorców.
Przekazane dokumentacje działań IGGP i jej członków mają pomóc w kontroli PFR-u oraz innych instytucji państwowych. IGGP od samego początku publikowała w swoich kanałach społecznościowych komunikaty nawołujące przedsiębiorców pokrzywdzonych przez PFR do zgłaszania się w celu sprawdzenia prawidłowości odrzucenia ich wniosków. Pomoc z Subwencji PFR 2.0 otrzymało jedynie 15,5 tysiąca firm z 76 tysięcy punktów gastronomicznych, które były zarejestrowane jeszcze do marca 2021 r.
Dzisiejsza wizyta w NIK powiązana ze złożeniem pozwu zbiorowego była kontynuacją przed kontrolnego zamkniętego panelu ekspertów, który odbył się 22 lipca 2021 r. Wówczas Prezes Zarządu IGGP - Jacek Czauderna, przekazywał uwagi dotyczące efektów wybranych działań państwa podejmowanych w celu łagodzenia skutków epidemii w gospodarce. Obecnie NIK prowadzi działania kontrolujące instytucje państwowe odpowiedzialne za pomoc przedsiębiorcom.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Gastronomia składa pozew zbiorowy
[2021-11-09 12:05 83.15.178.*]
Wreszcie .Bardzo dobrze nie może to być bezkarne odpowiedz »
Gastronomia składa pozew zbiorowy
[2021-11-09 16:48 167.114.118.*]
***** a kiedy złożą pozew oszukane przez rząd firmy przemysłu spotkań ???!!! *** odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział prawo i podatki:
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Etykieta emisja lotniczych przyjęta przez Komisję
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Wystartowały targi turystyczne World Travel Show
Huawei współpracuje z jednym z ważniejszych międzynarodowych lotnisk
Indonezja nie chce na Bali backpackersów
TT Warsaw z powrotem w PKiN-ie
PLOT rozpoczęła sprzedaż pamiątek przez internet
Biura podróży na brak klientów nie narzekają
Który paszport otwiera najwięcej granic?
Trzy polskie restauracje wyróżnione we francuskim rankingu
Uszkodzenie opony na pasie startowym można uznać za okoliczność nadzwyczajną?
KE chce usprawnienia systemu zarządzania ruchem lotniczym
Polacy zainteresowani koronacją?
Informacja GIS dla przedsiębiorców w sprawie kontroli szczepień
Przedsiębiorcy zaniepokojeni zapowiedziami ministra zdrowia
Kolejne miasta odpowiedzą za smog?
Polska dołączyła do systemu unijnych certyfikatów szczepień
Hotelarze z optymizmem patrzą w Nowy Rok
Liczba przyjazdów turystycznych poprawia się, ale ciągle jest dużo poniżej poziomu sprzed pandemii
Jest nowy wiceminister odpowiedzialny za turystykę
TSUE: przewoźnik musi wskazać w cenie m.in. opłatę za płatność kartą
1/4 Polaków nigdzie nie wyjedzie, a większość oszczędza