Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. obsługi posprzedażowej Wrocław
- rozszerzenie oferty, przewodnictwo
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Kraków- specjalista d/s turystyki
- Doradca Klienta d/s turystyki PRUSZKÓW
- Rezydent Hotelowy GRECJA
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Pracownik Obsługi Agencyjnej
- Praca na Kaszubach, recepcja, kuchnia, bar port
- ITAKA AUCHAN PIASECZNO - SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
Greckie hotele zapowiadają walkę z marnowaniem żywności
Dążąc do ograniczenia marnowania żywności generowanego przez przemysł hotelarski, szczególnie w czasie, gdy Grecja przyciąga miliony turystów każdego roku, WWF (World Wildlife Fund) Grecja połączył siły z Unilever FoodSolutions i stworzył inicjatywę: "Kuchnia hotelowa: Żywność ma wartość".
W lecie 2019 roku do walki z marnotrawieniem żywności staną trzy greckie hotele: Grecotel Cape Sounio, Aquila Rithymna Beach na Krecie i Ateny Marriott Hotel. W ramach trzymiesięcznego programu pilotażowego, hotele zostaną zapoznane z najlepszymi praktykami i sposobami redukcji marnowania żywności, w tym prowadzenia rejestru odpadów w całym procesie dostaw, przygotowywania i spożywania posiłków.
Po zakończeniu fazy pilotażowej, WWF Grecja opracuje zestaw procedur, które będą oferowane bezpłatnie w przyszłym roku kolejnym firmom hotelarskim przystępującym do tej inicjatywy.
W ramach tego samego programu w 2020 roku WWF zorganizuje seminaria dla pracowników hoteli, kadry kierowniczej oraz uczniów szkół gastronomicznych na temat sposobów ograniczenia marnotrawstwa żywności i lepszego wykorzystania surowców.
"Marnotrawstwo żywności oznacza marnotrawstwo wody, ziemi i oferowanej nam energii. Tylko wtedy, gdy zaczniemy mierzyć ilość odpadów żywnościowych, będziemy w stanie zrozumieć wielowymiarowy koszt utraconej żywności, docenić nasze utrzymanie i poszukać sposobów na zmniejszenie ilości odpadów, abyśmy mogli im stopniowo zapobiegać" - dodała Vicky Barboka, współpracownik projektu "Better Life" - WWF Grecja.
Program został po raz pierwszy wdrożony w 2017 roku w USA, dzięki współpracy WWF i American Hotel & Lodging Association (AHLA) przy wsparciu Fundacji Rockefellera. W ciągu 12-tygodniowej fazy pilotażowej 10 hoteli uczestniczących w projekcie osiągnęło 17-38-procentową redukcję ilości odpadów żywnościowych.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział biura turystyczne:
Accor ułatwia rezerwacje
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Starsze aktualności:
Rada UE przyjęła rozporządzenie w sprawie wynajmu
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
B&B HOTELS wchodzi na nowe
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce
Majówka 2024 - taniej niż w zeszłym
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Obiecujący początek roku dla greckiej turystyki
Obowiązkowe e-faktury jeszcze nie tak szybko
Targowy weekend: imprezy w Katowicach i Toruniu
Niemcy promują zwiedzanie zabytków w sposób zrównoważony
IATA: początek ożywienia w lotnictwie może nastąpić w drugiej połowie roku
POT będzie współpracować z Polskim Towarzystwem Schronisk Młodzieżowych
Amerykański turysta odpowie za niszczenie Muzeum Auschwitz
Białoruś wprowadza ruch bezwizowy dla Polaków
Nowe wpisy na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO
Enter Air będzie latał dla Itaki
Włoska turystyka nie bierze wolnego
Tanie Noclegi w Polsce i nie tylko
Pandemia przysłużyła się karawaningowi?
Dodatkowe środki na Podróże z klasą rozeszły się w 4 minuty
Wakacje.pl świętują milion klientów
Turcja umacnia się wśród najpopularniejszych kierunków
Organizacje hotelarskie bronią Andrzeja Guta-Mostowego
DoubleTree by Hilton Wrocław wprowadza nowy koncept konferencyjny